Actueel

"Waarom heb ik jullie nodig?"

Unieck Zorg doet wat het belooft: cliënten helpen om de best mogelijke versie van zichzelf te worden. Tijd om de daad bij het woord te voegen. Een toekomstige cliënt komt op bezoek voor een intake. Hij stelt de vragen. Unieck Zorg antwoordt.

Client: “Waarom ben ik eigenlijk hier?”

Unieck Zorg: “Je loopt vast op school of op werk. Thuis wonen of op jezelf wonen gaat niet meer. En het lukt je maar niet om je plek te vinden in de maatschappij. De arts heeft je onderzocht en een diagnose gesteld. Daaruit blijkt dat je hulp nodig hebt en daarom ben je hier. Zodat wij je kunnen helpen.”

Client: “Maar waarom heb ik jullie daarvoor nodig?”

Unieck Zorg: “Wij zijn woonbegeleiders. Het is onze verantwoordelijk om samen met jou je leven weer op de rit te zetten. Dat doen we stap voor stap. Jij en wij. Je woont hier vrijwillig. Dus als je dit niet wilt, ben je altijd vrij om weer weg te gaan. Maar als je er de ballen voor hebt, dan gaan we er samen voor. Je moet je dan wel aan een aantal spelregels houden.”

Client: “Ik ben niet zo van de ­regels. Waarom zou ik me ­daaraan moeten houden?”

Unieck Zorg: “Je woont hier niet alleen, maar samen met mensen die allemaal hun eigen issues met zich mee dragen. Wij zorgen voor veiligheid en structuur, zodat iedereen hier veilig kan wonen. Daarom zijn er regels nodig. Zoals op tijd komen op afspraken. Of je buren helpen als ze je nodig hebben. Misschien zie je tegen al die regels op, of vind je het moeilijk om ze allemaal te onthouden. Wij weten dat jij dit niet makkelijk vindt. Anders zat je hier nu niet. Ook daarmee helpen we je.”

Client: “Hoe dan?”

Unieck Zorg: “Wij hebben verstand van de beperkingen waar je tegen­aan loopt en laten je juist zien wat je wél kunt bereiken. Maar ook hoe je daaraan kunt werken. Stap voor stap. De toekomst zal ons leren waar het plafond zit van jouw ­vaardigheden. Dat hoef je niet alleen te doen, dat doen we samen.”

Client: “Hoe lang duurt dat? Ik wil over een half jaar op mezelf wonen.”

Unieck Zorg: “We kijken niet naar tijd. We kijken naar vaardigheid en weerbaarheid. Hoe reageer je op moeilijke situaties? Ga je bij de pakken neerzitten? Of accepteer je het en ga je op zoek naar een oplossing? We moeten leren door te ervaren. Daarom leggen we niet vast hoe lang je hier zit, maar stellen we samen doelen op die haalbaar zijn. Van daaruit kijken we verder.”

Client: “Dus als ik me inzet en alles doe wat je zegt, dan kan ik zo snel mogelijk weg?”

Unieck Zorg: “Nee, niet altijd. Er zitten hier mensen die het prima redden met onze hulp. Daar gaat het heel goed mee. Maar als zij hier weg zouden gaan, dan redden ze het niet. Ze zijn dan weer op zichzelf aangewezen en vallen weer terug in oude patronen. Sommige mensen zijn daarom hun leven lang aangewezen op een bepaald type zorg. Misschien zit jij hier een poos en kun je daarna ‘weg’, maar misschien zit je hier ook voor langere tijd. Ik ga het niet mooier voor je maken dan het is. Met eerlijkheid komen we het verst.”

Client: “Maar wat heb ik er dan aan als ik bij jullie kom wonen?”

Uniek Zorg: “Ondanks de beperkingen waar je tegenaan kunt lopen, gaan we ons er vol voor inzetten om jouw leven binnen de mogelijkheden van jou, Unieck en de maatschappij zo realistisch mogelijk vorm te geven. Alles wat we hier doen is met een doel. En het mooiste resultaat is als we jou kunnen stimuleren om te groeien in wie je bent en wat je kan. Dan ben jij blij, dan is Unieck blij en is de maatschappij blij met jou.”

Naar nieuwsoverzicht