Actueel

Ik kan hier samen met mijn broertje wonen en daarnaast zijn de begeleiders tof.

Richard woont samen met zijn broertje bij Unieck Zorg. Vandaag het verhaal van Richard.

Waarom ben je bij Unieck Zorg gaan wonen?

“Ik ben bij Unieck Zorg komen wonen omdat ik hier samen met mijn broertje kan wonen en omdat ik hier makkelijk overal naar toe kan fietsen. Ik kan hier dingen leren.”

Wat leer je bij Unieck! Zorgverlening?

“Bijvoorbeeld bij de dagbesteding heb ik leren grasmaaien, houtzagen en netjes slopen. Bij mijn oude woning werd niet uitgelegd hoe ik dingen moest doen of aanpakken, bijvoorbeeld in het huishouden. Dat heb ik bij Unieck Zorg wel geleerd. Daarnaast heb ik geleerd hoe ik bijvoorbeeld mijn tuin moet onderhouden en hoe ik moet bosmaaien. Ook weet ik nu hoe ik met dieren moet omgaan, hoe ik contact kan leggen met mensen en hoe ik dingen kan vragen. Ik heb geleerd hoe ik met mensen en met mijn buren moet omgaan, en ook hoe ik met anderen, onbekende, mensen kan afstappen. Dit vind ik soms spannend, maar dat je dan wordt geleerd om dit gewoon te doen.”

Wat is het belangrijkste wat je wil bereiken? En hoe levert Unieck Zorg hier een bijdrage in?

“Meer zelfstandig zijn en zelf dingen doen. Veel dingen zou ik voorafgaande jaren niet gedaan hebben. De begeleiding stuurt mij zelfstandig op pad om bijvoorbeeld iets te halen en ik beslis dan zelf wat ik koop met het geld dat ik heb. De begeleiding bekijkt bijvoorbeeld samen met mij hoeveel geld ik heb. Ik laat dan ook mijn bonnetjes zien van wat er gekocht is.”

Wat is goed aan de begeleiding van Unieck Zorg?

“De begeleiding kan goed uitleggen. Bijvoorbeeld wat je gaat doen, wat je mag en kan doen en tot wanneer. Bij dagbesteding, in het huishouden en rondom het huis. Ik vind het fijn dat ze dit duidelijk en netjes uitleggen, dat ik weet wat ik kan doen. Daarnaast zijn de begeleiders tof.”

Wat is volgens jou het belangrijkste wat de begeleiders jou willen bijbrengen?

“Hoe ik bij nieuwe klusjes iets moet aanpakken. Bijvoorbeeld hoe ik bij dagbesteding moet snoeien. Daarnaast helpen de begeleiders mij met nieuwe dingen uitproberen, zoals nieuwe recepten.”

Wat zijn leuke momenten die je meemaakt bij Unieck Zorg?

“Het leukste bij Unieck Zorg is dat ik lekker in mijn tuin kan zitten en dat ik hier de ruimte heb. Vroeger genoot ik niet van het wonen. Daarnaast vind ik het leuk dat de begeleiders uitjes verzinnen en dat wij verschillende uitjes hebben. Ook zie ik steeds meer nieuwe dingen die ik kan doen. Daarnaast ben ik blij met de buren en doen de buren hier ook wat voor jou terug”.

Naar nieuwsoverzicht